Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Bijeljini

Potvrđena optužnica broj T14 0 KT 0026605 19 protiv R.L.,

03.02.2020.

Sudija za predhodno saslušanje Okružni sud u Bijeljini potvrdio je dana 31.01.2020. godine optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina protiv R.L., nastanjen ulica Laze Lazarevića br. 25, Lamela IV br. 13,Bijeljina, zbog krivičnog djela – Omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 208. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS, i krivično djelo – Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga – iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakonika RS, a sve u vezi sa članom 56. istog Zakonika.

Potvrđena optužnica broj T14 0 KT  0026605 19 od 22.01.2020.godine protiv R.L.,

         Što je: 

            U vremenskom periodu od 21.01.2019. godine pa do 25.11.2019. godine, u svom stanu u ulici Račanska, preko puta kafića „Orhideja“, kao i drugim lokacijama u gradu Bijeljina, suprotno članu 4. stav 1. i članu 19. stav 1. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (''Sl. glasnik BiH'', br: 8/06), iako je bio svjestan i znao da se radi o psihotropnoj supstanci, te da marihuana ( Tetrahidrokanabinol - Cannabis sativa L) predstavlja opojnu drogu koja se nalazi na Listi opojnih droga, psihotropnih  supstanci, biljaka iz kojih  se može dobiti opojna droga i prekursora, i to tabele 1. Zabranjene supstance i biljke Lista opojnih droga pod brojem  13. (''Sl. glasnik BiH'', br: 8/06), u više navrata praveći improvizovanu cigaretu tzv. „džoint“ ili bi već imao napravljenu, davao marihuanu K.M. i V.J da puše, a K.B. neutvrđenog dana u istom vremenskom periodu prilikom zajedničke šetnje i prelaska iz ulice Račanska u susjednu ulicu, izvadio već pripremljeni „džoint“ koji je zapalio, a zatim ponudio njemu da povuče par dimova što je ovaj i učinio nakon čega mu je vratio ostatak „džointa“.

            U istom vremenskom periodu u gradu Bijeljina, na raznim lokacijama u više navrata prodavao G.M. više paketa opojne droge marihuane po cijeni od 10,00 KM za jedan paket, pakujući iste u celofan od cigareta, a nekada u plastične kesice, a K.S. u više navrata prodavao više paketa opojne droge marihuane upakovane u kesu po cijeni 10-20 KM, iako je bio svjestan i znao da se radi psihotropnoj supstanci i da je zabranjeno davanje na uživanje opojnih droga u bilo kom obliku.

 

            Dakle, davao drugom opojnu drogu da je uživa, a djelo je učinio prema više lica, te neovlašteno prodavao supstance koje su proglašene za opojnu drogu.

 

            Čime je, učinio krivično djelo – Omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 208. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS, i krivično djelo – Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga – iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakonika RS, a sve u vezi sa članom 56. istog Zakonika.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh