• logo
  • osnovna stranica
  • Окружно јавно тужилаштво у Бијељини

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Рад тужилаштва
  • Историјат
  • Оснивање и историјат тужилаштва

    Отварање нове зграде Окружног јавног тужилаштва у Бијељини

    15.03.2024.

         На јубиларну 20-огодишњицу постојања Окружно јавно тужилаштво у Бијељини је дана 08.03.2024. године почело са радом у новој згради, која се налази у улици Кнез Иво од Семебрије бр.19А. Захваљујући ЕУ, која је пројекат новог објекта тужилаштва подржала са 2.542.796,98 КМ, Влади Републике Српске која је пројекат подржала са 769.468,82 КМ, као и ВСТС-у БиХ и Краљевини Шведској, који су пројекат подржали са израдом пројектне документације и других донатора који су препознали важност улагања у правосуђе данас имамо нову, савремену и функционалну зграду, опремљену по највишим стандардима.

         Тужилаштво је од формирања 08.03.2004. године радило у надограђеним просторијама зграде, у којој су смјештени Основни и Окружни суд у Бијељини, Правобранилаштво и Судска полиција. Са развојем и потребом за повећањем броја тужилаца и другог особља, простор је постао неуслован за потребе тужилаштва. Посебан проблем представљала је чињеница да су тужилаштво и судови смјештени у истој згради, што најчешће утиче на перцепцију јавности у смислу да се јавља сумња у независност рада. Такође, подјела простора посебно је изазовна у контексту чињенице да тужилаштво проводи радње у одређеним фазама поступка које су својствене само за тужилаштво и да некада није примјерено користити исте коридоре са судовима.

         Нова зграда представља темељ на којем почива наша посвећеност правди, транспарентности и професионализму. У новим просторијама тужиоци и запослени ће имати прилику да раде са високом ефикасношћу и неопходним ресурсима, како би осигурали правичност и владавину права за све грађане у надлежности овог тужилаштва, а која се простире на градове Бијељину и Зворник, те општине Братунац, Сребреницу, Лопаре, Угљевик и Осмаке.

         Свечаности поводом отварања нове зграде присуствовали су амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Сатлер заједно са својом делегацијом, Срђан Форца, испред ВСТС-а БиХ и Директор Секретаријата ВСТС-а БиХ, Министар правде РС Милош Букејловић, Министар унутрашњих послова РС Синиша Каран, Главни републички тужилац Жељка Радовић, замјеница Главног републичког тужиоца Сњежана Живковић, предсједница Врховног суда РС Данијела Миловановић, предсједница Врховног суда ФБиХ Весна Станковић Ћосовић, Предсједница Удружења тужилаца РС републички тужилац Живана Бајић главни окружни тужиоци Источног Сарајева, Требиња, Добоја, Брчко дистрикта, предсједници Окружног суда и Окружног привредног суда у Бијељини, предсједници основних/општинских судова у Бијељини, Зворнику, Тузли, представници локалне власти, начелници полицијских управа Бијељине и Зворника и судске полиције у Бијељини и други уважени гости, који су својим присуством увеличали историјски дан за ово тужилаштво. 

    Зграда Окружног тужилаштва у Бијељини

    Окружно тужилаштво у Бијељини је смјештено у згради правосудних органа у Бијељини – на 4. спрату, у којој се налазе Основни и Окружни суд у Бијељини. Надоградња спрата Тужилаштва је урађена 2005.г. и на тај начин је обезбјеђен адекватан радни простор за запослене у Тужилаштву. Након тога је услиједила доградња два анекса и реконструкција зграде која је завршена 2010. године.

    804 ПРЕГЛЕДА
    Zgrada Okružnog tužilaštva u Bijeljini

    Оснивање и историјат тужилаштва

    03.06.2011.
    Окружно тужилаштво у Бијељини основано је Одлуком Високог судског И тужилачког савјета Републике Српске дана 04. фебруара 2004. године, са својом једном подручном канцеларијом у Сребреници. Окружно тужилаштво у Бијељини покрива 7 општина у Републици Српској - Бијељина, Угљевик, Лопаре, Зворник, Осмаци Братунац и Сребреница, на којем простору живи 150.000 становника. Окружно тужилаштво у Бијељини је смјештено у згради правосудних органа у Бијељини – на 4. спрату, у којој се налазе Основни и Окружни суд у Бијељини. Надоградња спрата Тужилаштва је урађена 2005.г. и на тај начин је обезбјеђен адекватан радни простор за запослене у Тужилаштву. Након тога је услиједила доградња два анекса и реконструкција зграде која је завршена 2010. године. Улога тужилаштва у укупном правном систему дефинисана је Законом о тужилаштвима Републике Срспске ("Сл.Гл. РС" број 55/02, 85/03, 115/04), у којем се дефинише као самостално државно тијело, које подузима законом одређене мјере у погледу истражних радњи и гоњења потенцијалних починилаца кривичних дјела и улаже правна средства ради заштите законитости и уставности. Из овакве дефиниције произлази да је тужилаштво странка суи генерис пред судом, који има искључиво право кривичног гоњења лица за које постоје основи сумње да су починила кривична дјела. Тужилаштво своју функцију врши у складу са Уставом Босне и Херцеговине, Уставом Републике Српске, а на основу Закона БиХ и РС. У оквиру својих надлежности тужилаштво штити остваривање људских права и грађанских слобода гарантованих Уставом, као и права и интересе правних лица у складу са законима, те обезбјеђује уставност и законитост.
    761 ПРЕГЛЕДА
    • 1 - 3 / 3
    • 1