Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Bijeljini

mail print fav manja slovaveca slova

Kada i zašto tužilac može povući optužnicu?

26.07.2011.

Tužilac može odustati od krivičnog gonjenja ako smatra da više ne postoje zakonski uslovi za isto, te od krivičnog gonjenja može odustati do završetka glavnog pretresa u prvostepenom postupku, a pred vijećem apelacionog odjeljenja - kada je  to predviđeno zakonom.

Ova mogućnost tužioca naziva se načelo mutabiliteta.

Tužilac može, do potvrđivanja optužnice, povući optužnicu bez prethodnog odobrenja sudije za prethodno saslušanje.

Nakon potvrđivanja optužnice pa do početka glavnog pretresa, tužilac može povući optužnicu samo uz odobrenje sudije za prethodno saslušanje, te tužilac mora sudu obrazložiti takav svoj zahtjev, odnosno navesti razloge zbog kojih smatra da više ne postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret ili je ukazano na neku okolnost koja isključuje takvo gonjenje. U tom slučaju, sud će rješenjem obustaviti postupak. Međutim, to ne sprječava tužioca da podnese novu optužnicu za isto kazneno djelo protiv druge osobe ili protiv iste osobe za drugo krivično djelo, odnosno da pod uslovima za ponavljanje postupka koji je završen pravosnažnim rješenjem, ponovno vodi postupak za ono za što je postupak pravosnažno obustavljen prije početka glavnog pretresa, dakle po optužnom aktu koji je već jednom povukao.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Kada dolazi do podizanja Optužnice?

26.07.2011.

Tužlac podiže optužnicu kada nakon okončanja istrage utvrdi da postoji dovoljno dokaza iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo.

Osnovana sumnja (za razliku od osnova sumnje, koji su potrebni za donošenje naredbe o provođenju istrage) predstavlja viši stepen sumnje i zasnovana je na prikupljenim dokazima koji upućuju na zaključak da je krivično djelo počinjeno.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh