Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Bijeljini

Kolegij glavnih tužilaca Republike Srpske u Tesliću

20.02.2019.

Kolegij glavnih tužilaca Republike Srpske u Tesliću

Smanjena prosječna dužina trajanja rješavanja predmeta u tužilaštvima u RS

Tužilaštva u Republici Srpskoj (RS) su u toku protekle 2018. godine ispunila jedan od svojih ciljanih rezultata, a to je smanjenje prosječne dužine trajanja rješavanja predmeta, zaključak je Kolegija glavnih tužilaca RS koji se održao u Tesliću 31. januara i 1. februara ove godine. Glavni tužioci su ovaj zaključak donijeli nakon upoznavanja sa relevantnim statističkim pokazateljima, kada su utvrdili kako je prosječna dužina trajanja rješavanja predmeta u tužilaštvima u RS u toku prošle godine iznosila 172 dana, dakle još kraće u odnosu na postavljeni ciljani rezultat od 220 dana.   

Također, ovom prilikom glavni tužioci zaključili su kako je unaprijeđen kvalitet tužilačkih odluka na nivou okružnih tužilaštava, što pokazuje i podatak  da je u protekloj 2018. godini smanjen broj uvaženih prigovora u odnosu na ukupan broj pritužbi na tužilačke odluke.

Na kolegiju je dogovoreno da će tužilaštva u narednom periodu nastaviti raditi na jačanju transparentnosti u radu, te intenzivirati aktivnosti koje se odnose na unapređenje službenih web stranica. Glavni tužioci su u potpunosti podržali nastavak izrade uputstva za komunikaciju u tužilaštvima, uz intenzivne konsultacije sa glavnim tužiocima i glasnogovornicima/službenicima za odnose sa javnošću.

Kolegiji glavnih tužilaca RS se održavaju redovno dva puta godišnje, gdje glavni tužioci razgovaraju o realizaciji strateških ciljeva, a to su: unapređenje efikasnosti i djelotvornosti rada tužilaštava, unapređenje kvaliteta rada tužilaštava, te povećanje transparentnosti i povjerenja građana u rad tužilaštava. Naredni kolegij glavnih tužilaca RS planiran je za juli ove godine.  

Organizaciju kolegija redovno podržavaju USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i Projekt „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“ Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

collegium_Teslic_310101022019-1-(003).jpg